Stort middelalderfund ved Fensten Hovgård

//

preben

49 genstande er blevet fundet med metaldetektor ved den genfundne middelalderborg Fensten Hovgård ved Odder.

Skrevet: 13.11.14 af: Tonie Yde Højrup

En gruppe frivilllige metaldetektordetektiver havde travlt med at fiske de 49 genstande op af jorden, som de på få timer fandt, da de med deres metaldetektorer  afsøgte markerne omkring det, der menes at være den genfundne middelalderborg Fensten Hovgård i Gosmer Sogn ved Odder.

Mød metaldetektordetektiven

Et enestående fund – ikke mindst fordi det er meget usædvanligt, at der bliver fundet så mange genstande på én gang og på et så relativt beskedent areal, som tilfældet er.

“Det er meget usædvanligt, at der bliver fundet så mange genstande på én gang. Hver enkelt genstand er formentlig ikke i sig selv særlig speciel – men det er mængden,” siger Lars Krants, der er arkæolog og overinspektør på Moesgård Museum.

Fundet blev gjort som led i formidlings- og forskningsprojektet “Middelalderborge i Region Midtjylland”, hvor udvalgte middelalderanlæg i regionen i snart et år har været genstand for en række arkæologiske og videnskabelige metoder i jagten på at udrede regionens borganlæg – kendte som ukendte.

Fensten Hovgård er en af de borge, som arkæologerne hidtil kun kendte til fra skriftlige kilder, men som i løbet af pilotprojektet er kommet på listen over en af regionens formodede genfundne borge.

Læs om den genfundne middelalderborg Fensten Hovgård

Borgerkrigsmønter og vægtlodder

Men det er ikke kun den samlede mængde fundne genstande, der er usædvanlig. Det er antallet af fundne mønter også. Blandt de 49 fundne gestande er der i alt ti mønter – otte såkaldte borgerkrigsmønter, en witten mønt og fragmenter af en sølvmønt. Borgerkrigsmønter dateres traditionelt til 1300-årenes sidste halvdel, men mønterne er endnu ikke endeligt bestemt af mønteksperterne på Nationalmuseet.

Det store fund, der også tæller bl.a. vægtlodder, et malmgrydeben og – håndtag, en klædeplombe – skal nu renses og undersøges som del af arbejdet med at udrede og datere den formodede genfundne borg Fensten Hovgård.

Se et udvalg af fundene i billedgalleriet her på siden.