MenuMobil menu knap
Metaldetektiv afsøger mark i Thy. Fotograf Klaus Madsen. Copyright: Museum Thy.

Thy-Mors Detektorforening på udstilling og i bog

Thy-Mors Detektorforening fylder 10 år i 2015. Det markeres med udstilling og bogudgivelse.

Skrevet: 12.04.15 af:

”Metaldetektiverne” er navnet på Thisted Museums nye særudstilling, som kan besøges til og med den 20.september 2015. Udstillingen har navn efter TV MidtVest’s serie om denne særlige hobby, hvor der findes interessante oldsager med metaldetektor. Anledningen er den, at Thy-Mors Detektorforening, der har et nært samarbejde med Museum Thy, fylder 10 år i februar 2015. Udstillingen viser et udvalg af de mange fine fund og interessante historier, der er kommet ud af samarbejdet mellem museum og forening. Der er samtidig udgivet en bog om emnet. Bogen, der også har titlen ”Metaldetektiverne”, kan købes på museet og i boghandelen.

Metaldetektorerfund hjælper arkæologerne

Gennem de seneste 20-30 år har brugen af metaldetektor haft stor betydning for vort kendskab til forskellige genstandstyper fra jernalder, vikingetid og middelalder. Mønter, smykker, fibler, spænder og beslag m.m. af sølv, bronze og – mere sjældent - guld er rundt omkring i landet begyndt at dukke op i takt med, at frivillige har vandret markerne tynde med deres metaldetektorer.
Også i Thy er der takket være detektorfolkene gjort fine fund. Således ved vi på baggrund af disse fund, at der har været store og forholdsvis rige vikingetidsbebyggelser ved Vester Vandet, Nors og Hillerslev. Ved Øster Vandet blev der begravet en kriger i 2. århundrede efter Kristi Fødsel. Området omkring Vestervig har ud fra metalfundene at dømme været intensivt bebygget og benyttet gennem århundreder, fra tiden længe før Kristi Fødsel og op til renæssancen.

Fine fund fra borge i Thy

Fra Hillerslev er der på én sæson indleveret ca. 200 detektorfund. De er koncentreret på et forholdsvis lille areal, der ligger tæt syd for voldstedet Hillerslevhus. Dateringsmæssigt falder flere af fundene sammen med borgens funktionstid i 1300- og 1400-tallet. Fremtidige undersøgelser og formentlig også flere fund vil forhåbentlig kunne afdække, om der her har ligget en bebyggelse, som har hørt til borgen. Såvel bog som udstilling behandler også fundene fra Nebel, en middelalderlig hovedgård, der i 1632 blev flyttet på grund af sandflugt. Museum Thy har foretaget arkæologiske undersøgelser på tomten, og der er gjort fine detektorfund.

For yderligere oplysninger, kontakt
Charlotte Boje H. Andersen
Museumsinspektør

Museum Thy, Arkæologisk afdeling,
Mellemvej 18, 7700 Thisted
tlf.: 97974277, direkte tlf.: 97963062, mobil: 21388366
mail: [email protected]