MenuMobil menu knap
Fjellerup Østergårds hovedbygning ses her genopstillet på Frilandsmuseet. Foto fra Wikipedia.

Fjellerup Østergård har rødder i middelalderen

Hovedgården Fjellerup Østergård tilhørte i slutningen af 1400-tallet adelsslægten Glob, men om gården har været befæstet, er uvist.

Skrevet: 18.12.14 af: Turi Thomsen

I 1995 blev Fjellerup Østergårds hovedbygning fra 1752 taget ned sten for sten for at blive overført til Frilandsmuseet i Lyngby. Avlsbygningerne var gået samme vej allerede i 1952.

Da hovedbygningen var fjernet, gik arkæologer fra Nationalmuseet i gang med at eftersøge forgængere for herregården på stedet, hvor bygningerne havde stået.

Det lykkedes arkæologerne at finde spor efter et senmiddelalderligt anlæg fra det sene 1400-tal og fra 1500-tallet, hvor hovedgården blev bygget helt om til et tidstypisk herregårdsanlæg med en firesidet, lav banke omgivet af brede voldgrave, som herregårdens hovedbygning kunne spejle sig i.
Om Fjellerup Østergård nogensinde har været en egentlig borg, gav undersøgelsen ikke svar på, men den er et eksempel på, at der kan findes spor efter flere ældre anlæg under de stående herregårde.

Læs mere om Nationalmuseets undersøgelser af Fjellerup Østergård her: Fjellerup Østergård, Nationalmuseets arbejdsmark 1997