En datering af Sallingholm på vej

//

preben

Svaret på, hvor gammel Sallingholm er, ventes at ligge klar om få uger. Sådan lyder meldingen fra Trædateringslaboratoriet i Højbjerg, som de seneste par måneder har haft træpælen, der blev fundet ved den store fællesudgravning på Sallingholm, til dendrokronologisk undersøgelse.

Skrevet: 16.12.14 af:

“Jeg er tæt på et resultat,” lyder det fra arkæologstuderende Inger Laigaard fra WM Trædateringslaboratoriet i Højbjerg ved Århus, der de seneste måneder har arbejdet intenst på at lave en datering af voldstedet Sallingholm bl.a. ud fra en egetræs-pæl.

Pælen var et af de vigtige fund, der blev gjort, da arkæologer i hele september i forbindelse med projektet “Middelalderborge i Region Midtjylland” lavede en storstilet fællesudgravning af Sallingholm ved Gl. Åsted i det nordlige Salling.

Drilsk træ

Træet fra Sallingholm har drillet laboratoriet og vanskeliggjort en datering, bl.a. fordi træets årrings-mønster, eller “fingeraftryk”,  ikke følger de gængse referencekurver for området.

Det tyder derfor på, at egetræet har haft usædvanlige vækstvilkår lokalt på Salling i forhold til træer, der har vokset i det øvrige Midtjylland.

“Vejret på Salling er usædvanligt for området og meget omskifteligt. Det har indflydelse på årringene, og vi har ikke ret meget reference-træ fra salling-området, hvilket har gjort det svært at nå frem til en præcis datering. Men vi er kommet et skridt tættere på målet nu, og jeg håber, at vi kan komme med en datering inden for et par uger,” siger Inger Laigaard.