MenuMobil menu knap
Casper Skaaning Andersen får styr på dronen til en optagelse ved Moesgård Museum i Århus. (Foto: Peter Helles Eriksen)

Droneføreren

Casper Skaaning Andersen, forhistorisk arkæolog og ansat ved Arkæologisk It ved Aarhus Universitet, der samarbejder med Moesgård Museum.

Skrevet: 14.09.14 af: Tonie Yde Højrup

Den lyder som en aggressiv hveps og opfører sig næsten også som en. Den lille hvide drone med fartstriber på snuden, der vimser rundt i luften over Casper Skaaning Andersens røde hår på engen bag Moesgård Museum i Århus.

Men Casper Skaaning har fuld kontrol over den ca. et halvt kilo tunge mini-flyvemaskine, der drøner rundt med høj fart og affotograferer historien fra oven. I de seneste måneder over de i alt ti borganlæg i Region Midtjylland, hvor den er med til at kortlægge konturerne af anlæggene, som lige nu er genstand for omfattende forskning i projektet ”Middelalderborge i Region Midtjylland.”

Han har således bl.a. med dronen overfløjet anlægget Smederup ved Odder, der ligger under Moesgård Museum.

Dronens store potentiale i forhold til dansk arkæologi er netop, at den kan tage billeder – et hvert andet sekund – af anlæggene set fra oven, i forskellige højder og fra forskellige vinkler. Når billederne er taget, sættes de via et softwareprogram sammen til en 3D-model over anlægget, hvor højdeforskelle på bl.a. en mark, som man ikke kan se med det blotte øje, bliver synlige.

Højdedragene kan være rester efter et borganlægs mure, stenlægninger eller andet, og 3D-modellen viser præcist, hvor det i fald vil være interessant og relevant for arkæologerne at udgrave. Når udgravningen er i gang, kan nye dronebilleder lægges over 3D-modellen, og arkæologerne kan igen via computeren nemt og præcist registrere og indtegne evt. bygningskonstruktioner, stengærder m.m. på stedet.

”De 3D-modeller, vi kan lave med dronen, er meget mere præcise, detaljerede og effektive end de andre muligheder til at registrere en udgravningsflade som bl.a. GPS , der ellers bruges, ” siger den 31-årige Casper Skaaning Andersen.

Han er personligt meget fascineret af dronerne – ikke mindst fordi han er en it- og gadget nørd, der altid har nørklet med teknologi og it.

“Teknologien kan på den måde være med til at udvide min horisont om dansk historie og give mig en større forståelse for, hvorfor vi som mennesker befinder os her, hvor vi gør i dag.”

Da han for år tilbage fandt ud af, at han kunne kombinere sin interesse for historie med teknologi, følte han således, at en drøm gik i opfyldelse. “Jeg ved ikke, hvor min interesse for historie kommer fra – det er nok sådan drengedrømmen om “Indiana Jones.”

Men jeg har altid interesseret mig for teknologi, og da jeg nu kan kombinere to hobbies i et arbejde, kan det ikke være bedre. På den måde kobler jeg også historie med den tid, jeg lever, hvilket også er vigtigt. Teknologien kan på den måde være med til at udvide min horisont om dansk historie og give mig en større forståelse for, hvorfor vi som mennesker befinder os her, hvor vi gør i dag,” siger han, der lige nu også er del af projektet “Droner i dansk arkæologi”.

Projektet er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Holstebro Museun, Moesgård Museum og Arkæologi Vestjylland og har bl.a. til formål at undersøge potentialet ved anvendelse af droner i dansk arkæologi.

 

Se også Moesgård Museums hjemmeside