Skrevet: 16.12.14 af:
“Jeg er tæt på et resultat,” lyder det fra arkæologstuderende Inger Laigaard fra WM Trædateringslaboratoriet i Højbjerg ved Århus, der de seneste måneder har arbejdet intenst på at lave en datering af voldstedet Sallingholm bl.a. ud fra en egetræs-pæl.
Pælen var et af de vigtige fund, der blev gjort, da arkæologer i hele september i forbindelse med projektet “Middelalderborge i Region Midtjylland” lavede en storstilet fællesudgravning af Sallingholm ved Gl. Åsted i det nordlige Salling.
Drilsk træ
Træet fra Sallingholm har drillet laboratoriet og vanskeliggjort en datering, bl.a. fordi træets årrings-mønster, eller “fingeraftryk”, ikke følger de gængse referencekurver for området.
Det tyder derfor på, at egetræet har haft usædvanlige vækstvilkår lokalt på Salling i forhold til træer, der har vokset i det øvrige Midtjylland.
“Vejret på Salling er usædvanligt for området og meget omskifteligt. Det har indflydelse på årringene, og vi har ikke ret meget reference-træ fra salling-området, hvilket har gjort det svært at nå frem til en præcis datering. Men vi er kommet et skridt tættere på målet nu, og jeg håber, at vi kan komme med en datering inden for et par uger,” siger Inger Laigaard.
Læs mere om dendrokronologi, Sallingholm og Inger Laigaard og se, hvad dendrokronologi er her