MenuMobil menu knap

Sallingholm er dateret

Træet, der blev gravet op ved udgravningen af Sallingholm i efteråret, er nu dateret. Det bekræfter, at borganlægget er fra middelalderen, og at der blev bygget på borgen i 1372 og igen omkring år 1400.

Skrevet: 22.01.15 af: Tonie Yde Højrup

Det var en svær opgave at få lirket en datering ud af det træ, som blev gravet op ved udgravningen af middelalderborgen Sallingholm i efteråret.

Men nu kan studerende i middelalderarkæolog Inger Laigaard efter måneders dendrokronologisk undersøgelse af træet konkludere, at dele af træet kan dateres til foråret 1372, mens andet er fra ca. 1400.

Hvorfor træet, der er gravet op af en af borgbankerne på Sallingholm, er fra 1372, og træ fra en anden borgbanke er fra ca. 1400, skal arkæologer og andre fagfolk nu i gang med at finde et svar på.

Men at det hidtil anonyme borganlæg ved Sallingholm i Åsted sogn er fra middelalderen, hersker der nu ikke længere nogen som helst tvivl om.

Et gennembrud

Resultatet af den dendrokronologiske undersøgelse betegnes da også af bl.a. museumsinspektør og tovholder på Sallingholm-undersøgelserne, Turi Thomsen fra Muse(r)um i Salling, som et gennembrud, fordi det kan åbne op for flere oplysninger om anlægget, der betegnes som ‘anonymt’. D.v.s. et anlæg, som fagfolkene indtil nu ikke har haft særlig meget viden om. Hverken i forhold til datering, udformning, funktion eller ejerforhold.

“Dateringerne tyder på, at bygningerne, der lå på Sallingholm, er opført i to omgange  – i 1372 og så igen i ca. 1400. Hvorfor det er sådan, skal vi nu have kigget på,” siger Turi Thomsen.

Læs mere om Sallingholm her og om dendrokronologi