MenuMobil menu knap

New Nordic i middelalderen

Ramsløg var en yndet spise i middelalderen, også på borgene.

Skrevet: 03.05.15 af: Helle Henningsen

Resterne af borgen Trælborg nær Gudum mellem Lemvig og Struer er om foråret dækket af ramsløg. En kraftig lugt af løg slår én i møde, når man en forårsdag nærmer sig borgbanken, der ligger på kanten af en høj, skovklædt skrænt ud til Trælborgdalen. Ramsløg (Allium ursinum) er et særsyn i denne del af Danmark, og det er fristende at tro, at den er ført til borgen i middelalderen, hvor man brugte ramsløg som krydderurt og måske også som lægeplante.

I hvert fald har den ord for at være god mod fordøjelsesbesvær og appetitløshed. Vi ved fra andre middelalderlige anlæg, at nogle lægeplanter og krydderurter er i stand til at overleve på samme sted gennem århundreder, hvis de bliver ladt i fred. Især de steder, hvor de pågældende planter ellers ikke findes i lokalområdet, er det næsten sikkert, at de er rester af en urtegård fra middelalderen.

Andre eksempler på dette er blandt andet planter som hjertespand, kransburre, svaleurt og humle, der vokser ved Øm Kloster. Måske har man på borgen Trælborg, hvis historie vi ellers intet ved om, dyrket ramsløg til brug i køkkenet, og da borgen gik af brug og stedet blev forladt, havde de små løgplanter rig mulighed for at brede sig ud over anlægget.

Ramsløg var også populære i middelalderen.

Ramsløg var også populær i middelalderen, og på borgen Trælborg vokser planten frodigt og velduftende.

Revival til ramsløget

Ramsløg har en nærmest hvidløgsagtig smag, og den har givet krydderi til maden gennem årtusinder. Arkæologiske udgravninger har påvist, at man allerede i bondestenalderen for omkring 6000 år siden brugte ramsløg i husholdningen. Også i dag har ramsløget fået en renæssance. Ikke mindst takket været det ny nordiske køkken, New Nordic, som det kaldes, der baserer sig på sæsonråvarer fra den danske natur.

Alle dele af planten kan bruges, og den egner sig fint til salater og pesto eller til at komme i supper og kødretter. Også i middelalderen holdt man af at krydre maden, men kun de færreste havde råd til dyre, eksotiske krydderier fra fjerne lande som f.eks. kardemomme, spidskommen og kanel. Så de hjemlige krydderurter som ramsløg har sikkert været almindelige i det middelalderlige køkken.

Læs mere om borgen Trælborg

Lav din egen pesto af ramsløg

Man kan sagtens selv indsamle ramsløg i naturen og bruge den i en salat – eller en pesto. Man skal dog være årvågen, for ramsløgets mørkegrønne blade kan let forveksles med planterne liljekonval og høsttidløs, der begge er meget giftige.

Opskrift: Pesto af ramsløg

  • 3 store håndfulde friske ramsløgblade
  • 70 g. friskrevet parmesanost
  • 70 g. pinjekerner
  • 1-1½ del koldpresset rapskimolie
  • lidt salt

Bland alle ingredienserne og kør dem gennem blenderen, til pestoen har den struktur, du ønsker.